Hva er akustikk?

Når var du sist i et lokale hvor det var vanskelig å føre en samtale på grunn av sjenerende støy i rommet? Selv når det spilles musikk i bakgrunnen og det er mange mennesker, burde det jo være mulig å føre en samtale?

 

Det kan du med våre produkter, Sonaspray og Sonacoustic.

Hva er lyd?

Lyd er luft i bevegelse. Trykkbølger som svinger fram og tilbake og som får trommehinnen til å svinge i takt slik at vi kan oppfatte lyden.

Hvis bølgene svinger sakte, hører vi det som en dyp lyd. Jo fortere trykkbølgene svinger, desto lysere oppfatter vi lyden.

Antall svingninger per sekund kaller vi frekvens. Den uttrykkes i Herz (Hz) Det menneskelige øret oppfatter gjerne lyd i området 50 - 16000 Hz. Vanlig tale ligger i området 500-2000 Hz.

Jo kraftigere trykkbølgene er, desto høyere opplever vi lyden. Men lydtrykket avtar med tid og avstand:

Hører du et smell, vil lyden avta i løpet av sekunder. Men har du en vedvarende støykilde, vil lyden dempes når du beveger deg bort fra kilden.

 

Hva er etterklang?

Alle har vel ropt «ekko» mot en fjellvegg?

Det er det samme som skjer i et rom: Når en lyd lages, vil trykkbølgene bre seg i rommet til de treffer en vegg og deretter reflekteres tilbake til deg.

I en samtale i et rom vil lyden fra personene rundt deg blande seg med ekkoet fra andre lyder i rommet. Dette oppleves som ubehagelig og gjør det vanskelig å følge med i samtalen.

Vi er avhengig av at en viss mengde lyd blir reflektert i et rom. Et orkester for eksempel, eller et kor vil slite veldig med å samspille hvis det ikke finnes litt etterklang.

Etterklang er den tiden det tar fra en lyd oppstår og til den har dødd ut. Etterklangstid måles i sekunder.

 

Hva krever byggeforskriften?

Hvor lang etterklangstid som er optimalt, avhenger av hva rommet skal brukes til.

Med støydemping oppnår vi at romakustikken oppleves som behagelig og funksjonell for alle. Det skal både være lett å formidle lyd og det skal være lett å oppfatte den.

I Byggteknisk forskrift (TEK) stilles presise krav til maksimale etterklangstider avhengig av type bygg og type rom. Her er noen eksempler på maksimal tillatt etterklang for såkalt lydklasse C:   

 
Undersøkelsesrom på sykehus 0,6 sekunder
Kontorer 0,5 sekunder
Barnehager 0,4 sekunder
Resepsjoner 0,2 sekunder
 
 

Hvordan måles etterklang?

Etterklang måles med et avansert utstyr med en kalibrert lydkilde, en mikrofon og en analysator. Lydkilden trigges til å avgi en standardisert lyd, som så fanges opp av mikrofonen under opptak. Analysen viser hvordan lyden ebber ut over tid for hver av de aktuelle frekvensene. Tiden det tar fra lyden ble generert til den har falt under et visst grense nivå, er den etterklangstiden vi måler.

Dette er ikke målinger man kan gjøre selv, de utføres av firmaer som er spesialiserte innenfor akustikk.

 

Hvordan redusere etterklang?

Etterklang oppstår ved at lyden reflekteres fra harde flater som vegger, himling og gulv. Når flatene dekkes av et produkt som absorberer lyden, så vil etterklangstiden reduseres. Både tepper, gardiner og møbler vil gjøre sitt, men himlinger dekkes best med lydabsorbenter med dokumentete egenskaper, såsom Sonaspray og Sonacoustic.

Av tabeller eller ved beregning kan man finne det riktige produktet som absorberer akkurat den mengde lyd og for de aktuelle frekvensene som man har, for å oppnå ønsket effekt i hvert enkelt miljø.

 

Hva er støyreduksjonsfaktor?

For å kunne kvantifisere hvor mye av lyden som faktisk absorberes, benyttes begrepet støyreduksjonsfaktor, eller Noise Reduction Coefficient (NRC).

Vi bruker her begrepet støy om den uønskede delen av lyden vi vil fjerne eller dempe, uavhengig om det er vakker musikk eller tale.  

Støyreduksjonsfaktoren angis som et tall mellom 0 og 1. En støyreduksjonsfaktor på 0 innebærer at all lyd reflekteres uten demping overhodet. En faktor på 1 betyr at absolutt all lyd som treffer flaten absorberes, og at ingenting kommer tilbake.

Sonaspray har en støyreduksjonsfaktor på rundt 0,85 mens Sonacoustic produktene ligger tett oppunder 1, altså at nesten 100% av lyden absorberes.

Ved å være bevisst på hva slags produkt man velger, hvor tykt man sprayer og hvor store flater som behandles kan man alltid oppnå den etterklangstiden som er ønsket.

Se flere detaljer på teknisk info om Sonaspray og Sonacoustic.

 
 
stopp-01.png